نشان تجارت - mentha یا نعناع، گیاهی علفی و پایا میباشد. ساقههای آن از دو نوع خزنده و زیر زمینی هستند. از میان ریشهها، یک شاخه قائم و برگدار کوچک خارج میشود که برگهای آن متقابل، بیضوی، نوک تیز، دندانه دار و کمی پوشیده از کرک بوده و از تمامی قسمتهای آن بوی معطر و مطبوعی به مشام میرسد.
ساقههای نعناع چهار گوش و به رنگ قرمز مایل به بنفش یا مایل به ارغوانی هستند. گلهای نعناع در مرداد و شهریور ماه ظاهر میگردند که رنگ گلی یا ارغوانی مایل به بنفش دارند و به تعداد زیاد در کنار یکدیگر تجمع مییابند.
از نعناع در فرآوردههای مختلف و در جهات متفاوت مصرف به عمل میآید که یکی از آنها دمنوش نعناع است و ما به شرح خواص دمنوش نعناع پرداخته ایم.
در خواص نعناع آمده است که طبیعت گیاه نعناع گرم و خشک میباشد و از خواص دمنوش نعناع میتوان به موارد زیر اشاره نمود:
از مهمترین خواص دمنوش نعناع میتوان به تسکین دردهای گوارشی همچون درد معده، روده، نفخ، دل پیچه، تهوع و اسهال اشاره نمود.
دمنوش نعناع اشتها آور میباشد.
از فواید دمنوش نعناع میتوان به خاصیت مسکن و آرامبخش بودن آن نیز اشاره کرد، این دمنوش ناراحتیهای اعصاب و تشنج را رفع میکند.
جهت رفع بوی بد دهان میتوان از این دمنوش استفاده کرد.
و همچنین این دمنوش از بروز بیماریهای لثه پیشگیری مینماید.
از دمنوش نعناع برای برطرف کردن سرفه و سینه درد نیز استفاده میشود.
این دمنوش انرژی زا میباشد و سبب کاهش حرارت اضافی بدن میگردد.
دمنوش نعناع سرماخوردگی و سرفههای فصلی را نیز درمان میکند.
برای بهبود دستگاه گوارش مفید است و باد معده را رفع میکند.
برگهای نعناع نسبت به سایر گیاهان از آنتی اکسیدان بالایی برخوردارند. همچنین روغن نعناع دارای اسیدهای فنولیک، ساپونین ها، فیتوسترون، تریترپین ها، فلانوئید ها، کاروتنوئید، آنتوسیانین و … میباشند، از این نوع روغن امروزه برای مصارف مختلفی از جمله در آماده سازی خوراک ها، عطرها و نیز درمان بساری از مشکلات مورد استفاده قرار میگیرد.
نعناع به دلیل عطر و طعم خوبی که دارد به عنوان چاشنی و طعم دهنده در تهیه غذاهای مختلف مورد استفاده قرار میگیرد و خوردن آن نفس را تازه میکند، همچنین غنی از ویتامینها و مواد معدنی ضروری برای بدن است به طوری که بسیاری از این مواد میتوانند برای رشد بدن انسان مفید باشند.
آهن، کلسیم و فسفر موجود در نعناع به همراه ویتامینهای A و C به ترمیم و رشد سلولهای پوست کمک میکنند. ضمن اینکه این ویتامینها با ایجاد بخشهایی از دیواره سلولی در سیستم گردش خون برای حیات انسان بسیار مفید هستند.
مصرف نعناع تازه از محبوبیت زیادی برخوردار است و مصرف آن میتواند به داشتن بدن سالم کمک زیادی نماید و حال استفاده از غذاهای تکمیل کننده نعناع میتوانند فایده بیشتری برای سلامتی بدن داشته باشند.
برخی حشرات همچون پشهها و آفات دیگر میتوانند مشکلات زیادی ایجاد نمایند و حتی برخی از آنها بیماریهای خطرناکی را با خود حمل میکنند که منجر به ناراحتی و بیماریهای مادام العمر خواهند شد. حال گیاه نعناع میتواند دفع کننده این حشرات پروازی باشد.
تنفس سخت، درد، خلط زیاد، آبریزش بینی و … از علائم سرماخوردگی هستند که میتوانند بسیار ناراحت کننده باشند، حال با مصرف برگهای نعناع میتوان اثرات آزار دهنده این بیماری را تا حدودی رفع کرده و تسکین ببخشید.
از این دمنوش در اوایل بارداری مصرف نکنید.
این دمنوش تاثیر شل کنندگی بر روی دریچه تحتانی مری میگذارد، لذا افرادی که از رفلاکس معده رنج میبرند در مصرف این دمنوش موارد احتیاط را رعایت نمایند.
مصرف بیش از اندازه این دمنوش فشار خون را بالا میبرد به همین سبب نوشیدن بیش از اندازه آن، در اشخاص سالمند توصیه نمیشود.
دو قاشق بزرگ سوپ حوری نعناع تازه و یا خشک شده را درون قوری بریزید و بر روی آن یک لیوان بزرگ آب با دمای ۸۰ درجه سانتی گراد بریزید و اجازه دهید تا به مدت یک ربع ساعت دم بکشد و سپس این دمنوش را در صورت تمایل با عسل و یا نبات شیرین کنید و میل نمایید.